AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Atomic Bomb van William Onyeabor

Atomic Bomb staat op het gelijknamige album uit 1978 van William Onyeabor. De Nigeriaan Onyeabor ontwikkelde in de jaren '70 een heel eigen muziekstijl: Het ging om Afrikaanse elektronische funk. En dat is een mix van funk, afrobeat en elektronische muziek met heel veel synthesizers en drumcomputers. 

Hij had in die tijd een eigen platenstudio en bracht tussen 1977 en 1985 acht albums uit op zijn Wilfilms label. Hij schreef en produceerde alle muziek in zijn eentje en speelde bijna alle instrument zelf.  

William Onyeabor
William Onyeabor. Bron afbeelding: Wikipedia

Echt succesvol werd Onyeabor niet met zijn muziek. In ieder geval niet buiten de landsgrenzen van Nigeria. Inmiddels is dit anders en heeft hij een internationale cultstatus en wordt hij vergeleken met het Kraftwerk van West-Afrika

William Onyeabor trad nooit live heeft op, was behoorlijk publiciteitsschuw en gaf maar mondjesmaat een interview. Er is dus maar weinig over hem bekend. Een mythische figuur. In 2014 verscheen er gelukkig wel een documentaire over hem en kregen we een beetje meer over hem te weten.

In 1978 bracht hij het album Atomic Bomb. Het titelnummer is een heerlijke acht minuten durende track.  Klinkt als slechte afrofunk, met niets is minder waar. Het is echt geweldig. Luister zelf maar.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky