AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Sega

Sega is de traditionele muziek van Mauritius en dat is een klein eiland voor de kust van Madagaskar. Sega  staat bekend als de ‘blues’ van de Indische Oceaan. Het is een van de belangrijkste muziekgenres van Mauritius, Réunion en de Seychellen. Kenmerkend is het 6/8-ritme.

Sega

Sega is in de 18de eeuw ontstaan en kwam voort uit de traditionele muziek uit West-Afrika, Mozambique, Zanzibar en Madagaskar en had het invloeden van Europese dansmuziek zoals polka of quadrille.  Traditionele instrumenten zijn de ratels kajamba of maravanne, de trommel ravanne, de triangel en de muziekboog bobre. Oorspronkelijk was het geïmproviseerde muziek, waarbij de emoties de boventoon voerden. Het werd ook gebruikt als begrafenismuziek en voor de traditionele duiveluitdrijving. 

Koning van sega 

De koning van de sega was Jean Alphonse Ravaton, bekend als Ti Frère, wat “kleine broer” betekent in het Creools. In 1925 nam hij zijn eerste sega op getiteld Tamassa. In die tijd werd sega beschouwd als vulgaire, primitieve Afrikaanse muziek. Maar de populariteit van Ti Frère groeide. Hij werd in 1964 gekroond tot de Koning van de Sega. Maar deze titel bracht hem geen financiële rijkdom, want hij bleef in armoede leven. Maar Ti Frère zorgde er wel voor dat het tij keerde en sega een positiever aanzien kreeg. Halverwege de jaren '60 was sega juist een symbool van nationale trots van Mauritius. 

Ti Frère

Met de komst van elektrische instrumenten, de invloed van funk, soul en jazz uit het Westen en de opkomst van de platenindustrie werd sega steeds populairder. En muzikanten als Cyril Labonne, Serge Lebrasse, Ti L'Afrique, Jean-Claude, Yoyo en Michel Legris slaagden erin om sega steeds verder te ontwikkelen.

Sega artiesten

Een reactie posten

Clicky