AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

HighlifeHighlife is dé muziek uit Ghana dat gespeeld wordt op instrumenten uit Europa en de Verenigde Staten

Aan de oorsprong van dit genre liggen kerkmuziek, Amerikaanse brassbands, militaire marsmuziek van Engelse overheersers, de eigen traditionele muziek uit Ghana en de muziek van buurlanden als Liberia en Sierra Leone. Het is geen statische stijl en verandert continu.

K. Frimpong
K. Frimpong & His Cubano Fiestas: een van de belangrijkste Highlife sterren van Ghana

Dansmuziek

Door de tijd heen is dit genre steeds anders gaan klinken. Maar wat wel een constante is, dat highlife muziek is waarop je kan dansen. De naam "highlife" is ontstaan doordat highlife bands speelden voor de koloniale elite die dure clubs bezochten. Later nam ook de arme bevolking de term highlife over en leefde ook het 'goede leven'. Er zijn diverse highlife stijlen. Hieronder noem ik er een paar.

Brassband highlife en Adaha

Deze brassband highlife was gebaseerd op westerse fanfaremuziek zoals die klonk in Europese forten in West-Afrika. Het leger maakte gebruik van lokale muzikanten in hun fanfares. De Europese en West-Indische soldaten leerden Afrikanen muziek lezen en koper- en houtblazers bespelen, zodat ze ook marsmuziek konden spelen. Deze Afrikaanse muzikanten kregen te maken met allerlei stijlen: marsmuziek, de muziek van de West-Indische soldaten en hun eigen muziek. Deze soldaten maakten hier weer hun eigen stijl van en speelden dit ook weer thuis. De lokale Afrikaanse bevolking creëerde op hun beurt hier weer een eigen versie van. En deze stijl staat bekend als 'Adaha' en lijkt een beetje op de jazz in New Orleans.

Brassband Highlife
De Asiakwa Brass Band speelt brassband highlife

Highlife in West-Afrika

Highlife werd steeds bekender en ook in de rest van West-Afrikaanse landen, werd deze stijl populair. Zo vond de Igbo-bevolking van Nigeria, dit genre te gek. Ze voegden er hun eigen traditionele gitaarriffs aan toe en de Igbo highlife was geboren. Het groeide in de jaren '60 uit tot het populairste muziekgenre van het land.

Gitaarband Highlife

Via de blues en door de opkomst van de elektrische gitaar in de jaren '50 ontstaat de gitaarband highlife, eigenlijk de stijl die we nu het beste kennen. Eind jaren '70 ontstond burger-highlife, die gemaakt werd door Ghanese migranten in Duitsland. Burger of eigenlijk bürger en dat betekent weer burger. In dit genre zijn disco, funk en synth-pop verwerkt. 

Check alle highlife nummers op AfroGrooves.

Highlife artiesten 

Een reactie posten

Clicky