AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Morna

Morna is een Kaapverdische muziekstijl. Eigenlijk is het het levenslied van de Kaapverdische eilanden. Langzame muziek met teksten die gaan over migratie, de liefde en nostalgie en waarbij melancholie en sodade de boventoon voeren. De stijl werd bekend door het succes van Cesária Évora.

Geschiedenis van de morna

In de morna zitten verschillende andere muzikale stijlen verwerkt. In de havens van de Kaapverdië, luisterde de lokale bevolking naar de muziek die meekwam uit Portugal, Zuid- en Noord-Amerika, de Cariben en West-Afrika. Morna is vermoedelijk in de 19e eeuw ontstaan uit de Portugese fado, de Braziliaanse modinha en mogelijk ook de lundum. Maar ook zijn er Arabische elementen en Afrikaanse ritmes in de morna verwerkt

Alles wijst erop dat de morna ergens tussen 1780 en 1850 is ontstaan op het eiland Boavista en later is verspreid naar andere eilanden. Vermoedelijk was morna oorspronkelijk een dans en werd later ook een liedvorm. 

Kaapverdische muziek

De morna is het muziekgenre dat het Kaapverdische volk het meest identificeert. Het is echt een nationaal symbool. Eigenlijk net zoals tango dat is voor Argentinië en de fado voor Portugal. Als een van de weinige muziekgenres wordt het door iedereen gezongen en, door iedereen beluisterd. In 2019 werd Morna door de Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

morna
Cesária Évora is een van de beroemdste morna-artiesten ter wereld. Bron afbeelding: Wikipedia

Pijn en nostalgie

Kaapverdianen zijn eeuwenlang onderdrukt door de koloniale overheersers. Ook heerste er slavernij, waren er hongersnoden en epidemieën. Door al die tegenspoed waren veel Kaapverdianen gedwongen te vertrekken naar landen als Angola, de Verenigde Staten, Portugal en Nederland. Migratie was voor velen nodig om te overleven. Maar dit vertrek zorgde ook voor heimwee naar het moederland. Wie achterbleef, moest afscheid nemen van geliefden. De teksten van morna's verwoorden de ervaringen van Kaapverdianen en in de nummers wordt gezongen over liefde, verlangen, nostalgie, verdriet, pijn, heimwee, en afscheid nemen. Morna's zijn vaak langzaam en geschreven in mineur. 

Morna artiesten 

Een reactie posten

Clicky