AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Over AfroGrooves

AfroGrooves is een blog dat gewijd is aan de Afrikaanse muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit alle windstreken van Afrika. Van Soukous uit Congo, Benga uit Kenia en van Ethio-jazz en Mali Blues tot Highlife en Afrobeat uit Nigeria. 

Persoonlijke verzameling met muziek uit Afrika

Dit is een blog met Afrikaanse muziek, liedjes en tracks die je zelden hoort, maar die ik zelf fantastisch vind. Deze muziek heb ik verzameld op deze site. AfroGrooves is dus gewoon een verzameling met Afrikaanse muziek die ik persoonlijk te gek vind. Niets meer en niets minder!

AfroGrooves

Afrikaanse muziek

Er komt zoveel geweldige muziek van dit continent. Niet alleen op dit moment, maar ook tientallen jaren geleden werd er fantastische muziek in Afrika gemaakt. Alleen heel veel mensen kennen die muziek niet. We horen Nederlandse en Amerikaanse muziek via radio, Tiktok en Spotify, maar Afrikaanse muziek is een stuk onbekender. Waarom is mij een raadsel, want heel veel muziek die we kennen is hierop gebaseerd en wordt vaak gesampeld.

Muziek uit de jaren 60, '70 en '80

Over het algemeen gemeen komt op AfroGrooves Afrikaanse muziek uit de jaren 60, '70 en '80 aan de orde. Maar soms maak ik een uitstapje en dan zie je ook andere jaartallen verschijnen. En soms is het helemaal niet duidelijk uit welk jaartal het nummer afkomstig is.

Afrikaanse muziekstijlen

Er zijn enorm veel genres in de Afrikaanse muziek. De stijlen die we vandaag de dag kennen zijn eclectische stijlen en bestaan uit lokale muziek die zijn vermengt met allerlei andere soorten muziek. De stijlen die op AfroGrooves aan de orde komen zijn:

Ik zoek zoveel mogelijk uit welke stijl de track vertegenwoordigd. In sommige gevallen is dat helemaal niet mogelijk. Dan is de muziek die de artiest maakt uniek zo'n grote mix aan stijlen dat ik het niet meer meer kan achterhalen.

Populaire Afrikaanse artiesten

Enkele van de meest populaire Afrikaanse artiesten zijn Fela Kuti, Hugh Masekela en Miriam Makeba. En natuurlijk Manu Dibango die in 1972 de eerste Afrikaanse artiest was die met Soul Makossa een hit scoorde in de V.S. Dat zijn de bekendste artiesten, maar er zijn er nog veeeeeel meer. Muzikanten waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Aan die onbekende artiesten en hun muziek, besteed ik op AfroGrooves aandacht.

Een reactie posten

Clicky