De Congolese rumba is een dansmuziekgenre uit Congo die sterk is beïnvloed door Cubaanse muziek, waaronder de son cubano en rumba cubana.
Rumba Lingala
De geschiedenis van de rumba in Congo begon in de jaren '30, toen de staatsradio, Radio Congo Belge uit Kinshasa, Cubaanse muziek begon te draaien. En die muziek sloeg enorm aan. Congolese muzikanten coverden deze Cubaanse liedjes en maakte zelf ook songs op basis van deze son cubano-ritmes. Soms zongen ze in het Spaans, soms in het Frans en soms ook in de lokale taal, het Lingala, Daarom wordt het ook wel Rumba Lingala genoemd. In Kenia, Oeganda en Tanzania wordt dit genre kortweg Lingala genoemd.
Live orkest
Aanvankelijk was de rumba vooral om op dansen bij een groot live orkest. In dat orkest stond het bol van de percussie-instrumenten, waaronder conga's, maracas en güiros. In de beginfase werden akoestische gitaren gebruikt. Later, in de jaren '50, namen de elektrische gitaren het over.
Soukous
In de jaren '60 werd er steeds meer geëxperimenteerd met meer vrolijke ritmische elementen, uitgebreide songstructuren en improvisaties. Dr. Nico was een van de meest prominente rumba artiesten in Congo. De rumba was de voorloper van de soukous die uiteindelijk de Congolese rumba overschaduwde.
Dr. Nico in de jaren '60. Afbeelding via Wikipedia |
Immaterieel cultureel erfgoed
De Congolese rumba is door Unesco opgenomen aan de lijst met immaterieel cultureel erfgoed. De Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo dienden de muziekstijl in oktober 2021 samen in bij de Verenigde Naties. De reden dat de Congolese rumba werd opgenomen is dat het wordt beschouwd als een essentieel en representatief onderdeel van de identiteit van het Congolese volk en zijn diaspora
Vind meer Congolese rumba op Afrogrooves.