AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Samba van Moussa Doumbia

 
In 1980 bracht Moussa Doumbia een album uit dat vol staat met Malinese funk, getiteld Lassissi Presente Moussa Doumbia dat werd uitgebracht op het Sacodis platenlabel.

Moussa Doumbia was een Malinese artiest, die in Abidjan in de Ivoorkust woonde. Doumbia was saxofonist, zanger en componist die zich liet inspireren door de Afro-Amerikaanse funk. Zijn muziek was dan ook een mix van funk en Afrikaanse ritmes die hij meestal in Dioula, zijn moedertaal, zong. Zijn stijl lijkt een beetje op die van Fela Kuti, Orchestre Poly Rythmo de Cotonou en Ebo Taylor.

Moussa Doumbia

Net als Fela Kuti speelde Doumbia in de ‘Boule Noire’, een van de beste uitgaansclub in de kosmopolitische wijk van de stad Treichville. Elke avond speelden ze urenlang hun eigen stijlen voor rijke zakenlieden en de lokale bevolking.

Later kreeg Doumbia een platencontract. Met de hulp van de Frans-Amerikaanse producers Cathy en Albert Loudes werd zijn muziek ook buiten landsgrenzen bekend. Zijn muziek was baanbrekend in West-Afrika, maar werd helaas pas eind jaren '90, lang na zijn dood, populair.

Luister naar het nummer Samba. Een hypnotiserend afrofunk nummer met Afrikaanse ritmische elementen en zang van Moussa Doumbia dat een beetje weg heeft van James Brown.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky