AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Soukous

Soukous is een muziekgenre uit Congo in het begin van de 20e eeuw. Het is een snelle vorm van de rumba Congolaise Soukous is een mix van Congolese volksmuziek, Amerikaanse rock-‘n-roll, soul vermengt met Latijns-Amerikaanse en Caribische jazz. 

Dansmuziek

Soukous is echte dansmuziek: vrolijke dansmuziek waarbij in elkaar hakende gitaarlijnen en vocalen de boel opzwepen. Veel hoge tonen, een snel ritme, veel herhalingen en de majeur akkoorden voeren de boventoon.

 In  de jaren '30 werd de soukous geboren en zo'n 10 jaar later werd deze muziek mede door de opkomst van opnamestudio's en radiostations steeds populairder in het Afrika ten zuiden van de Sahara. het werd gespeeld door grote orkesten met zangers, conga's, gitaren en basgitaren. OK Jazz was zo'n band.In de jaren '60 beginnen ook kleinere bands deze muziek te spelen. Dat kwam door de introductie van de elektrische gitaar. De bekendste muzikanten uit die tijd zijn Joseph Kabasele en Papa Wemba. 

Door de komst van elektronische muziekinstrumenten en ontwikkelingen in studioapparatuur, ontstaat in de jaren '80 een nieuwe soukousbeweging. Congo is niet langer hét land vanwaaruit de soukous artiesten opereren. Nu wordt er muziek gemaakt in Londen, Brussel en Parijs. Dat zijn de steden waar veel Congolezen naar toe zijn geëmigreerd. Op de foto hieronder zie je de Choc Stars. Dat was zo'n band die toen furore maakte.

Vind meer soukous op Afrogrooves.

Soukous artiesten 

 

Een reactie posten

Clicky