AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Dag Dagui van Mazouni

Dag Dagui van Mohamed Mazouni is een prachtig psychedelisch rocknummer uit 1973 uit Algerije.

Mazouni is een Algerijnse singer-songwriter en producer, geboren op 4 mei 1940 in Blida. Mazouni emigreerde in 1968 naar Frankrijk. In 1982 keerde hij terug naar Algerije om zijn muzikale carrière voort te zetten.

Mazouni, ook wel de Algerijnse dandy genoemd die, toen hij in 1969 in Frankrijk woonde, aanbeden werd door de Algerijnse gemeenschap. Later raakte hij in de vergetelheid.  

Mazouni

Scopitone

In de jaren '60 en '70 trad hij nauwelijks op, maar werd bekend door de Scopitone. Dit was een soort juke-box, maar dan met filmpjes. Deze scopitones waren met name in Frankrijk populair. Ze stonden vooral in cafés, want daar kon je drinken en dansen! En met zo'n scopitone erbij had je ook beeld. Ook in de kroegen waar veel immigranten kwamen, stonden van die video jukeboxen

Mazouni 

De kracht van Mazouni lag in Arabische teksten die al zijn landgenoten konden begrijpen en konden invoelen. Hij was met name populair onder Algerijnen die in het buitenland wonen vanwege zijn liedjes over immigratie, heimwee, liefde en vaderland. Die teksten zette hij op pakkende melodieën begeleid door viool, bekertrommel, qanun, ta, luit en soms elektrische gitaar. Ook op Dag Dagui speelt die elektrische gitaar een hoofdrol. Heeft wel wat weg van Jimi Hendrix.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky