AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Mande

Mande muziek is de muziek van Mali. Dit land heeft een eeuwenoude muziekcultuur. De muziek van Mali is, net als die van de meeste Afrikaanse landen, zeer divers en is niet terug te brengen tot één stijl. Wel is er een aantal kenmerken. 

Zo kent de muziek griotten. Een griot of djeli is een dichter, lofzanger en muzikant en wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Daarnaast zijn de instrumenten die traditioneel worden bespeeld de kora (een soort harp gitaar), de ngoni (luit) en de bala (houten xylofoon).

Super Rail Band

Een van de grondleggers van de Mande muziek zoals wij hem vandaag de kennen, werd in de jaren '70 gelegd door Super Rail Band. Dit is een door de staat gesponsord orkest dat was gevestigd in een treinstation in Bamako. Het was het startpunt van de carrières van talloze West-Afrikaanse muzikanten, waaronder gitarist Kante Manfila, koraspeler en zanger Mory Kante en zanger Salif Keita. 

Super Rail Band

De Super Rail Band was ook een van de eersten die Mande-muziek ging spelen met elektrische instrumenten en Afro-Cubaanse invloeden integreerde die veel West-Afrikaanse instrumentalisten meebrachten van hun verblijf in Cuba.

Mande artiesten

Een reactie posten

Clicky