AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Afro Latin

Afro Latin is een muziekstijl waarbij Afrikaanse muziek beïnvloed is door Latijnsamerikaanse klanken. Denk bijvoorbeeld aan de Congolese rumba die sterk zijn wortels mede heeft in de Cubaanse muziek.

Muzikale uitwisseling

Er is al eeuwenlang een muzikale uitwisseling van muziek gaande tussen het Afrikaanse en het Zuid-Amerikaanse continent. Dat kwam voor een belangrijk deel door trans-Atlantische slavenhandel, waarbij de slaven uit Afrika hun eigen ritmes en liederen meenamen naar de nieuwe wereld, zoals Brazilië en Cuba. 

Terug naar Afrika

Wat minder bekend is dat na de afschaffing van de slavernij, sommige voormalige slaven tereugkeerden naar Afrika. Ook uit Jamaica en Cuba. En de klanken uit Zuid-Amerika vonden snel hun weg terug naar Afrika. Deze muziek vermengde zich met de lokale muziek. 

Een voorbeeld is de Congolese rumba en ook de soukous. Deze stijlen zijn sterk beïnvloed door Cubaanse muziek, waaronder de son cubano en rumba cubana. En ook de Jamaicaanse goombay kwam weer mee terug met de bevrijde slaven en was te horen in Sierra Leone. Vanaf 1900 verspreidde goombay zich naar vele andere West-Afrikaanse landen, waaronder Mali (gube), Ivoorkust (le goumbe), Ghana (gome), Senegal, Burkina Faso, Nigeria en Kameroen. 

Super Boiro Band
Super Boiro Band

Afro Latin artiesten 

 

Een reactie posten

Clicky