AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Palm Wine

Palm Wine Muziek is een West-Afrikaans muziekgenre. Het ontwikkelde zich in het begin van de 20ste eeuw in de door Groot-Brittannië gekoloniseerde en Engelstalige kustgebieden van West-Afrika. Dat zijn nu de landen Sierra Leone, Liberia, Ghana en Nigeria. In Sierra Leone wordt Palm Wine overigens Maringa genoemd.

Havensteden

Havensteden zijn altijd een goede voedingsbodem voor nieuwe muzikale genres. En dat geldt ook voor Palm Wine. In de havensteden namen de zeelieden gitaren mee en introduceerden andere muziekstijlen, waaronder de calypso uit Trinidad. De lokale bevolking speelde lokale melodieën en ritmes op die gitaren en combineerde dit met de calypso. Deze nieuwe muziek werd gespeeld in de café's in de havens waar zeelieden, havenarbeiders en de arbeidersklasse samenkwamen om palmwijn te drinken. Vandaar dus de naam Palm Wine Muziek.

De basisinstrumenten in dit genre zijn de fingerstyle gitaar, percussie en zang. Bovendien worden er lokale West-Afrikaanse instrumenten gebruikt en draagbare instrumenten die de zeelieden meenamen, zoals de concertina en de mondharmonica.

Palm Wine
Palm Wine muzikant Kwaa Mensah

Palm Wine: ooit mega populair

In de jaren '40 en '50 nam de muzikant Ebenezer Calendar & His Maringa Band uit Sierra Leone veel Palm Wine muziek op. Dit genre werd mega populair en stond ook aan de basis van genres als soukous en highlife. Palm Wine is nog steeds een veel gehoorde muziekstijl, maar is als genre niet meer zo bekend als het ooit was. Beroemde Palm Wine artiesten zijn naast Ebenezer Calendar, S.E. Rogie uit Sierra Leone en Kwaa Mensah en Koo Nimo uit Ghana. 

Palm Wine artiesten op AfroGrooves

Een reactie posten

Clicky