AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Zamrock

Zamrock was een genre van psychedelische rock dat in de jaren '70 bestond in Zambia. Begin jaren '70 was de Afrikaanse popmuziek sterk beïnvloed door de funk van James Brown en de rock van Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin, The Who en Cream en andere psychedelische rockmuziek. En wanneer je de wah wah en fuzz gitaren vermengt rock, funk en met de traditionele muziek uit Zambia, krijg je zamrock. 

Zamrock bands

De meeste bekende zamrock band was Witch (hieronder op de foto). Ze brachten in 1973 hun eerste album uit. Een andere bands die verantwoordelijk was voor de populariteit van dit genre waren The Tinkles. Zij brachten als allereerste band een plaat uit op een Zambiaans label. Verder is er nog de band Musi-O-Tunya. Zij zouden dit genre bedacht hebben. 

zamrock

Populariteit van zamrock

De populariteit van zamrock sloeg over naar de buurlanden. Vele Zambiaanse bands toerden naar Botswana, Namibië, Zimbabwe en Malawi. Hun boodschap was hypnotiserend en ze moedigden andere jonge Afrikanen aan om voor zichzelf op te komen, na tientallen jaren van onderdrukking. Maar zoals aan bijna alle muziekstijlen, raakte ook zamrock in de vergetelheid en aan het begin van de jaren '80 was het disco en soul wat de klok sloeg.

Zamrock artiesten 

Een reactie posten

Clicky