AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Way Back Fifties van The Drive

Way Back Fifties van The Drive is een 13-minuten lang jazzy eerbetoon aan de bandleiders uit de jaren '50 die veel koperblazers lieten horen in hun tracks. En ook in dit nummer Way Back Fifties spelen de blazers een hoofdrol. Op Way Back Fifties wordt de blazerssectie voor rekening genomen van de Heshoo Beshoo Group.

The Drive

Can You Feel It

Way Back Fifties maakt deel uit van het album Can You Feel It uit 1975. Dit album was een protest tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika dat in dat tussen 1948 en 1990 in Zuid-Afrika heerste. Ook Way Back Fifties was een protestnummer. Muziekstijlen als jazz, soul en rock werden als subversief beschouwd en kregen te maken met een censuurcommissie. Op de radio mocht jazz niet gedraaid worden. Om airplay te krijgen, moest je beschikken over een licentieovereenkomst en werden 'foute' tracks  verboden. Toch glipte sommige songs van The Drive door de strenge eisen van de censuurcommissie heen. Uiteindelijk werd Way Back Fifties hit en is nog steeds bekend in Zuid-Afrika.

The Drive

The Drive was een jazzgroep die in 1971 werd opgericht. Hun cape jazz was in heel Zuid-Afrika populair en ze wonnen talloze prijzen. Maar op het hoogtepunt van hun carrière, sloeg het noodlot toe. In mei 1977 kwamen twee bandleden - Benny Luthuli en Henry Sithole -  om het leven bij een auto-ongeluk in de Tzaneen-regio in het noorden van Transvaal. Dit betekende het einde van The Drive en hun muziek.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky