AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Kadia Blues van Orchestre De La Paillotte

Kadia Blues is blues uit Afrika en om precies te zijn uit Guinee. Het is een nummer uit 1967 van Orchestre De La Paillotte. Dat orkest werd later omgedoopt tot Keletigui Et Ses Tambourinis.

Keletigui Et Ses Tambourinis was een orkest dat in 1960 werd opgericht in Conakry door de regering van de nieuwe onafhankelijke staat Guinee. Ze waren een van de meest prominente nationale orkesten van het nieuwe land. 

Orchestre De La Paillotte

Orchestre De La Paillotte

De nieuwe staat Guinee stond onder leiding van president Sekou Toure en hij richtte een aantal staatsorkesten op en organiseerde, wedstrijden en festivals. Doel was om de traditionele muziek van Guinee in ere te houden en de Europese koloniale stijlen buiten de deur te houden. Keletigui Et Ses Tambourinis  was een van die orkesten. Hun standplaats was een nachtclub genaamd La Paillote in de hoofdstad van Guinee, Conakry. Aanvankelijk werd deze band Orchestre De La Paillotte genoemd en een jaar later veranderde ze hun naam Keletigui Et Ses Tambourinis. Ze speelden een mix van Guineese traditionele muziek, Cubaanse grooves, jazz met latin percussie en blazers. Afro latin dus!

Kadia Blues

In 1967 bracht het tienkoppige orkest het album Volume 2 uit. Dat werd uitgebracht door Editions Syliphone Conakry. Het nationale platenlabel van Guinee. Op dat album staat het melancholische Kadia Blues. Het nummer begint met een een trompetsolo van Kerfela Camera. Daarna laat Linké Condé zich horen op de gitaar. Prachtig!


Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky