De Hallelujah Chicken Run Band werd begin jaren '70 opgericht in het Zimbabwaanse mijnstadje Mhangura. De band was aanvankelijk bedoeld om arbeiders in de lokale kopermijn te vermaken. Trompettist Daram Katanga speelde hierin een centrale rol als oprichter en leider.
De band begon als een informele amusementsgroep en groeide uiteindelijk uit uit tot een invloedrijke pionier in de Afrikaanse muziekgeschiedenis, met name als grondlegger van het genre chimurenga.
Chimurenga
Chimurenga, afgeleid van het Shona-woord voor "strijd", combineert traditionele Shona-muziek met moderne elektrische instrumentatie en tekstuele thema’s die nauw verbonden zijn met sociale en politieke bewustwording. Deze muzikale stroming zou in de decennia daarna uitgroeien tot een cultureel symbool van verzet en emancipatie in Zimbabwe.
Thomas Mapfumo
In 1973 voegde Thomas Mapfumo, later internationaal bekend als de "Leeuw van Zimbabwe", zich bij de band. Hij kwam naar Mhangura op zoek naar werk. En dat werk vond hij. Hij werkte overdag in een kippenren, en 's avonds speelde hij muziek. Samen met onder anderen gitarist Joshua Hlomayi begon Mapfumo te experimenteren met een stijl die afweek van de tot dan toe dominante Afrorock, Congolese rumba en soul-covers. In plaats daarvan richtten ze zich steeds meer op traditionele Shona-elementen.
Hallelujah Chicken Run Band
De Hallelujah Chicken Run Band kreeg brede erkenning toen ze in 1974 een nationale muziekwedstrijd wonnen, georganiseerd door het Zuid-Afrikaanse label Teal. Dat was het begin van hun landelijke bekendheid. In deze periode bracht de band diverse singles uit, waarvan één – een Shona-oorlogslied – bijzonder veel bijval kreeg, zeker toen de onafhankelijkheidsstrijd in Zimbabwe op gang kwam.
Tussen 1974 en 1979 ontwikkelde de band zich muzikaal sterk, wat te horen is op de compilatie Take One. Dit album, oorspronkelijk uitgebracht op cd in 2006 door Analog Africa en later ook op vinyl, bevat hoogtepunten uit deze periode. De track Alikulila staat ook op dit verzamelalbum, maar werd oorspronkelijk in 1974 uitgebracht