AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Simigwado van Gyedu-Blay Ambolley & The Steneboofs

Simigwado is een nummer van de afrofunkband The Steneboofs uit Ghana. Aanvoerder van de band was Gyedu-Blay Ambolley. Hij is een Ghanese highlife-muzikant, songwriter, producer en componist. Met een mix van highlife, funk, disco en rap vond Ambolley een nieuw muzieksoort en dans uit, te weten Simigwa. Op het gelijknamige album uit 1975 staat vol met deze muziekstijl. In 1973, bracht hij het nummer Simigwado. Dat is eigenlijk een voorloper van die nieuwe muziekgenre. Met dit semi-rap nummer dat in 1973 als single werd uitgebracht brak hij in 1973 door in de Ghanese muziekscene. Zijn funky benadering van highlife sloeg in als een bom. 

Gyedu-Blay Ambolley

Inmiddels heeft de muzikant meer dan 30 albums opgenomen en is hij een levende legende In Ghana. In 2017 bracht Soundway Records een compilatie uit met de beste Ghanese top afrofunk hits: Ghana Soundz. Tot op dat moment waren Gyedu-Blay Ambolley en The Steneboofs vrij onbekend buiten West-Afrika.  

Ambolley wordt beschouwd als de father of rap en godfather of hiplife noemen. Dat is een samensmelting van hiphop en highlife. En als je naar Simigwado luistert, snap je waarom.

Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky