AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Yèkatit van Mulatu Astatke

Yèkatit van Mulatu Astatke verscheen op het album Ethio Jazz uit 1974. Het is een instrumentaal nummer waar de blazers de hoofdrol spelen. Veel van de muzikanten uit de band van Astatke waren afkomstig  uit politie- en militaire orkest en je hoort de muziek van de trompetter korpsen en militaire kapellen terug in deze track. 

Mulatu Astatke

Yèkatit 

Yekatit gaat over de ramp die zich in februari 1974 in Ethiopië voltrok. Het ging toen heel slecht met het land. De inflatie rees de pan uit en er was grote armoede. De bevolking kwam in opstand, er braken rellen uit in de Addis Abeba en vijf mensen kwamen om het leven. Een paar maanden later, op 12 september werd de verantwoordelijke hiervoor, keizer Haile Selassie, door de communisten afgezet en gevangen genomen.

Mulatu Astatke

Yèkatit werd gecomponeerd en uitgevoerd door Mulatu Astatke. Astatke is de vader van de Ethio jazz. Hij is een Ethiopische muzikant en componist en werd geboren in 1943 in het westen van Ethiopië en studeerde aan conservatoria in Londen, New York en Boston. In Boston was hij de eerste Afrikaanse student aan de Berklee College of Music. Zijn muziek is een combinatie van jazz en traditionele Ethiopische muziek. Daarin maakt hij veel gebruik van de vibrafoon. Hij speelde met de grote der aarde, onder wie Duke Ellington. 

In 1974 keerde hij terug naar Ethiopië waar hij verder ging met het maken van muziek. Hij vermengde  jazz, funk en latin met traditionele Ethiopische muziek en legde hiermee de basis voor de Ethio Jazz.

In Europa is Mulatu Astatke vooral bekend geworden door de soundtrack van de film Broken Flowers van regisseur Jim Jarmusch.

Luister hieronder naar Yèkatit.


Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky