AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

La Mone van L'Orchestre National de Mauritanie

La Mone is een track van L'Orchestre National de Mauritanie. Dit orkest werd ergens in de jaren '60 opgericht. Ze combineerden traditionele instrumenten met koperblazers en elektrische gitaren. 

L'Orchestre National de Mauritanie

Net zoals veel orkesten die in het Afrika na de onafhankelijkheid werden opgericht, werd ook  L'Orchestre National de Mauritanie opgericht als een nationalistisch symbool.
Dit fenomeen begon in Guinee onder president Sekou Touré. De nationalist Touré, een marxistische dictator, vond dat de culturele waarden van zijn land moesten worden bewaard en steunde daarom diverse muziekgroepen. De kersverse president van Mauritanië, Moktar Ould Daddah, kopieerde dit model en in 1967 werden veertien muzikanten met verschillende etnische achtergronden naar Conakry gestuurd om te leren hoe ze ook zo'n orkest konden worden. En het lukte. In 1968 keerden de orkestleden terug naar Mauritanië en gingen aan de slag. 

L'Orchestre National de Mauritanie

Live opnames

L'Orchestre National de Mauritanie speelde nummers die zowel traditioneel klonken, maar ook moderne elementen in zich hadden. In 1973 brachten ze zelfs een plaat waarop twee live-opnames stonden. De nummers werden opgenomen in het jongerencentrum in aanwezigheid van de president Daddah. Er werden 500 exemplaren werden geperst die gratis werden uitgedeeld. Het orkest werd in 1975 ontbonden. Kort daarna in 1978, moest Daddah, na een militaire coup het veld ruimen.

Soldaten kregen de opdracht alle documenten met betrekking tot het Daddah-regime te vernietigen. Ze plunderden het radioarchief. Gelukkig wist een radio-ingenieur een deel van het archief veilig te stellen. Tientallen jaren later werden sommige van deze opnames van L'Orchestre National de Mauritanie opnieuw uitgegeven door Sahel Sounds.

La Mone 

Een van de nummers van L'Orchestre National de Mauritanie is La Mone. dat zoveel betekent als 'geld'. Dit nummer was een ode aan de nieuwe nationale munt die Daddah had geïntroduceerd.


Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky