AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Corre Riba Corre Baixo van Abel Lima E Les Sofas

Abel Lima is een zanger afkomstig van het Kaapverdische eiland Boa Vista. Op 13-jarige leeftijd vluchtte hij per boot om te ontsnappen aan de politieke onrust op de eilanden. Hij was niet de enige Kaapverdiaan die emigreerde. Een grote golf van Kaapverdische vertrok noodgedwongen naar Europa. Lima vestigde zich in Parijs en nam verschillende albums op met ‘Les Sofas’, een multiculturele groep met muzikanten uit Frankrijk, Senegal, Kameroen, Angola en Guadeloupe. 

Abel Lima

Funaná

Corre Riba Corre Baxo (what goes up must come down), werd gearrangeerd door de Kameroense ster Eko Roosevelt Louis en staat op het album Nos Bida uit 1977. Het nummer heeft een vette baslijn en een hypnotiserende gitaarriff. De politiek geladen tekst, half in het Frans en half in het Portugees, gaat over de Europese medeplichtigheid aan economische en sociale problemen in de ontwikkelingslanden. 

De stijl van dit nummer is een moderne versie van de funaná: de dansmuziek van de Kaapverdische eilanden. Vroeger was de hoofdrol weggelegd voor de accordeon. In dit geval is accordeon vervangen door gitaren.

1 Reacties

Nieuwer Ouder
Clicky